Kauppias itse

Turvallisuutta arkeen teknologian avulla

Paimiolaisyritys Apu ja Turva AT tarjoaa asumisen turvaratkaisuja erityisesti liikuntarajoitteisille ja ikäihmisille. ”Suomalaiset luulevat elävänsä lintukodossa, mutta todellisuudessa rikollisuus kohdistuu usein juuri kaikkein heikoimpiin”, Apu ja Turva AT:n yrittäjä Jörgen Hämäläinen sanoo.

Paimiolaisyrittäjä Jörgen Hämäläisen aiemmilla kotikulmilla oli levotonta. Alueella asuviin ikäihmisiin kohdistui rikollisuutta jopa viikoittain, ja varkaat saapuivat seurakunnan työntekijöiksi tekeytyneenä myös Hämäläisen ovelle. Hämäläinen istuu auto-onnettomuudesta aiheutuneen neliraajahalvauksen takia pyörätuolissa, mutta sai onnekseen estettyä kotiinsa tunkeutuneiden varkaiden aikeet.

– Kotivarkauksissa toinen varkaista yrittää usein kiinnittää uhrin huomion pyytämällä esimerkiksi lasia vettä, ja toinen varastaa sillä välin rahaa, Hämäläinen sanoo. – Silloisella asuinalueellani monilta vietiin suuriakin summia.

Kokemustensa pohjalta Hämäläinen alkoi pohtia, miten voisi itse olla mukana lisäämässä asumisen turvallisuutta. Syntyi Apu ja Turva AT, yritys, joka tarjoaa teknologiaratkaisuja erityisesti ikäihmisten ja liikuntarajoitteisten asumisen turvaksi.

– Yritykseni turvatuotteet poistavat yksineläjien turvattomuuden tunnetta ja tukevat ikäihmisten ja liikuntarajoitteisten itsenäistä asumista kotona. Myös muut yksityiset kotitaloudet sekä kunnat, kotihoito, yritykset ja isännöitsijät ovat tuotteideni kohderyhmää.

Ovisilmäkamera kuvaa vieraat

Apu ja Turva AT:n valikoimista löytyy kymmeniä sähköisiä ja digitaalisia tuotteita. Suosituin tuoteryhmä on ovisilmäkamerat, erityisesti langattomina versioina. Kerrostaloissa ovisilmäkamera asennetaan useimmiten ovisilmään, jolloin ulkopuolinen ei välttämättä edes huomaa sitä. Omakotitaloissa paras paikka ovisilmäkameralle löytyy yleensä oven sivusta.

– Ovisilmäkameran monitoria voi sitten pitää vaikkapa sängyssä tai puutarhassa, ja osaan malleista monitoroinnin voi ohjata kännykkään, Hämäläinen kertoo. – On tärkeää, että ihminen saa esimerkiksi nukkua rauhassa kotonaan, eikä hänen tarvitse pelätä sitä, kuka on oven takana.

Osasta ovisilmäkameroita löytyy ovikello, puheyhteys ja liiketunnistin, ja pian joihinkin malleihin saa asennettua myös ovenavausjärjestelmän. Ovenavausjärjestelmää voi hallita kännykällä videokuvan ja ovenavauspainikkeen avulla, ja siihen voi yhdistää myös koodilukon ja sormenjälkitunnistuksen. Ovisilmäkameroiden ja muiden turvajärjestelmien toimivuutta ovenavausjärjestelmissä kehitellään edelleen, Hämäläinen neuvottelee niistä sopivien yhteistyökumppanien kanssa.

– Ovisilmäkamera tallentaa kuvan ja näyttää päivämäärän, joten se toimii myös ikään kuin vieraskirjana. Kuvan avulla näkee, kuka ovella on käynyt, kun itse ei ole ollut kotona. Rikostapauksissa kuvatallennus käy todisteena myös poliisille.

Nopeaa apua hätätilanteessa

Ovisilmäkameroiden lisäksi Apu ja Turva AT tarjoaa asiakkailleen muun muassa erilaisia valvontakameroita, videopuhelimia, kulunvalvontalaitteita sekä niihin liittyviä hälytinjärjestelmiä, henkilökohtaisia turvatuotteita ja paikantimia. Lisävarusteena kotien tai yritysten tilojen vartiointia varten turvalaitteisiin voidaan liittää palo-, varas-, paniikki- ja vedenvuotohälyttimiä.

– Oman kokemukseni mukaan rauhattomuus ja turvattomuus ovat lisääntyneet, ja siksi turvalaitteille on kova kysyntä, Hämäläinen sanoo. – Usein niitä kuitenkin hankitaan liian myöhään, esimerkiksi kotimurron jälkeen tai sitten, kun ikäihmisen oppimiskyky ei enää riitä turvalaitteen käyttämisen opetteluun. Itse käytän omassa kodissani ovisilmäkameraa, videopuhelimia ja erilaisia paikantimia.

Videopuhelin toimii turvavälineenä esimerkiksi liikuntarajoitteisen ja hänen omaisensa välisessä yhteydenpidossa. Kameran kuvan voi asentaa näkymään omaisen kännykkään tai tablettiin, jolla omainen pystyy etäohjaamaan ikäihmisen tai liikuntarajoitteisen kotiin sijoitetun kameran kuvauskulmaa. Keskustelu onnistuu kameran kuvayhteyden ja sisäänrakennetun mikrofonin avulla, ja halutessa videopuhelut saa tallennettua. Lisäksi videopuhelimeen voi aktivoida liiketunnistimen laukaiseman puhelin- tai sähköpostihälytyksen kutsumattomien vieraiden varalta.

Esimerkiksi ikäihmisen tai muistisairaan liikkumista omaisten on kätevä seurata GPS-hälytysrannekkeen avulla. Halutessa hälytysrannekkeen paikannin hälyttää siihen ohjelmoidun aluerajan ylityksestä. Osa tuotteista hälyttää automaattisesti, kun niiden gravitaatiotunnistin havaitsee laitteen kantajan kaatumisen. Rannekkeen SOS-painikkeen avulla taas kaatunut, eksynyt tai muuten apua tarvitseva saa itse helposti yhteyden tarvittavaan auttajaan.

– Hälytysrannekkeiden SOS-painikkeesta voi soittaa esimerkiksi hätänumeroon, omaiselle, kotihoidolle tai turvatiimille ja pyytää apua. Turvalaitteet auttavat myös esimerkiksi päällekarkaustilanteissa, ja paikannin- ja videojärjestelmien avulla henkilön sijainti löydetään helposti. Tilaustuotteena yrityksestäni löytyy myös kovaa ääntä pitäviä hälyttimiä.

Kotimurtoon kannattaa varautua

Hämäläinen maahantuo Apu ja Turva AT:n tuotteet Aasiasta ja kehittelee yrityksensä tuotetarjontaa jatkuvasti käyttäjäystävällisemmäksi. Hän etsii yritykselleen myös uusia yhteistyökumppaneita, joiden avulla yrityksen toiminta voisi kasvaa ja kehittyä yhdessä hoiva- ja kuntasektorien kanssa. Tähän mennessä Apu ja Turva AT:lle on löytynyt yhteistyötahoja muun muassa ammattikorkeakouluista.

– Nyt on tilaisuus päästä tukemaan avustettua asumista teknologian avulla, Hämäläinen vinkkaa. – Olen jo löytänyt alan ammattilaisen kehittämään yrityksen konseptia, mutta yhteistyö on tervetullutta myös muiden toimijoiden kanssa. Yhteistyön avulla tuotteet ja palvelut saadaan tuotteistettua helpommin lähestyttävään muotoon.

Hämäläinen itse esittelee ajanvarauksella Apu ja Turva AT:n tuotteita kotonaan Paimiossa, ja niitä on ollut nähtävillä muun muassa Vantaan asuntomessuilla, Turussa Neuvontakeskus Kunnonkodissa, Teknologialainaamoissa Vantaalla ja Espoossa sekä Hyvinkäällä kauppakeskus Willassa.

Oman henkilökohtaisen elämänsä terveyshaasteista huolimatta Hämäläinen aikoo jatkaa työtään turvallisen asumisen eteen. Hän pitää tärkeänä sitä, että erityisesti puolustuskyvyltään heikoimmat varautuvat siihen, että vaikkapa kotimurto voi sattua myös omalle kohdalle.

– Kokemukseni mukaan asuntomurtoja tapahtuu paljon ikäihmisten ja liikuntarajoitteisten kodeissa, joista on helppo varastaa, Hämäläinen sanoo. – Suomalaiset luulevat elävänsä lintukodossa, mutta todellisuudessa rikollisuus kohdistuu usein juuri kaikkein heikoimpiin.

Teksti: Piritta Porthan

Lue lisää: www.apujaturva.fi